24 de febr. 2013

MAQUIS. (Persiguin a Torello.)




Imatges de la bolcada de un camio chevrolet del exercit desplaçat a Torelló, per combatre " El Maquis".



La patinada. Enfront la porta de l'estació de Torelló.



La bolcada,
 per quedar el camió en aquesta posició
 o porta  molte velocitat,
 o va picar la pared de la casa i bolcar.



El "efecte tafaner", molt arrelat a les nostres carreteres.

El camió venia embalat de la part de Vilaseca . Al arribar a la corba de l'estació, llisca i ana contra la casa cantonera de la Plaça de l'Estació i del impacte bolca.



Als anys 44 i 45 els maquis, campaven per les serres de Bellmunt i Curull. Aixo preocupava a les autoritats, totes del "Movimiento" o Falangistes.
 La guardia civil no tenia forses ni estava capacitada per estabilitzar la situació. 
Aleshores es va demanar ajuda fora als quals    també es varen apuntar voluntaris dels pobles de la Vall del Ges.
Aquestes forces foranes van arribar del Regiment "Isabel La Catolica"de La Coruña.
Aquestes forces uns cent soldats van romandre a Torelló durant els anys 44 i 45 i varen ser allotjades en varis indrets, amb el temps passaren a la Casa Espona del carrer del Ges i al Hotel Bosch del carrer de la Pau, per la oficialitat.





Els camins dels Maquis.

Els maquis a Torelló no van arribar mai. Es quedaven a Sant Pere, on rebien el avituallament,  per mediació d'algun simpatitzant del moviment revolucionari,  que aixi mateix obligava al forner a entregar li el pa,   i al carnisser la car.
Es movien per les estiregassades serres de Bellmunt i Curull  capçaleres de La Vall del Ges, tanmateix coronades per el Santuari de Bellmunt, antic castell roquer,  talaia preferent de tota La Vall a 1246 metres d'altària,  i el Castell de Curull a 1.300 metres.
El maquis es  repartien per les tres vessants,  la segona era la de la serra dels Llancers, on la seva cresteria es trabuca, formant barbacanes rocoses,  per d'amunt la Vall de Joanetes,   ja camí d'Olot.
I la tercera era per els congostos de la Cogulera darrera Bellmunt, vers  Vidra,  lloc on,  es assenyalen els termes del Ripollès i Osona.
Per aquí es movien els Maquis i per aquí els buscaven els soldats instal·lats a Torelló.
La meva impressió que m'explicaven de jovenet de jovenet,  es que de maquis sols ni havia, un o dos.   Era tot  un exercit molt ben equipat contra un parell d'homes. Una part d'aquestos soldats, tenien el campament sota casa meva,  al garatge dels camions, en cam-astres de fusta, transportats en camions, com el bolcat. Els varen instal·lar  aprofitant l'escalfor de una primitiva caldera de carbó.
El motiu de la seva instal lació,  va ser que les autoritats buscaren varis locals adients dins el poble per acollir-los obligatòriament i els soldats no tinguessin que muntar un campament en el entorn, degut a les fortes nevades.    Els dos camions del meu Pare relegats al carrer, a passar fred i tinguen-los que engegar pel mati després de encendre una foguera sota el motor.  Despres ja varen buscar millors llocs per als soldats.

Les Autoritats de la època.







Xavi Castells Quintana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada