4 de gen. 2014

QUINTANA.
PELS CAMINS DE LLET I BOIRA.

Transports R.Quintana. SA. Neix a Roda de Ter, poble on continua  la saga del fundador, el Rossend. Actualment  l'empresa l'encapçala  la filla, el seu gendre Joan i els nets del fundador.
Tota la vida ha estat dirigida per la família i seguin un ritme recte, sense grandeses ni desviar del seu cami. El transport amb cisternes.
 Actualment el material de  l'empresa consta de tretze tractores Scania de diferents models i cavallats entre els 400 i 500 , amb les seves corresponents cisternes, fabricades per varies marques, com Inox de Tàrrega, Parcisa i actualment Farcinox. El transport de líquids,ha estat la seva trajectòria, començant per la llet i actualment alimentaris de qualsevol mena. Olis, sucs de fruits, nates,chocolate. Qualsevol cosa desfeta alimentaria que es pugui transportar liquida i a temperatura. El transport actual es base base principalment amb Europa. Oli d'oliva cap a França, oli de colsa cap Espanya.
Rossend Quintana neix a Roda de Ter, acabats els estudis bàsics, com solia passar en els pobles de la Plana, plagats de Colonies  i fabriques textils, o estudies o treballes. El cas del Rossend va ser treballar, treballar a la fabrica que hi ha dins el mateix poble de Roda. La Tecla Sala, coneguda també com la "BLAVA" per tenir tots els marcs de fusta, finestres, portes tot de color blau, un blau fort i cridaner.
La gent emprenedora  (imatgessobrerodes JORDI BORRAS 11.10.13) no pot amb la rutina de la fabrica, i el Rossend obre un negoci, per el contratorn fabril. Resultat. Un carro amb una euga.
A Roda  la gent el contracte, per portar embalums de porta a porta e inclòs fins a la propera Manlleu, per la carretera de plàtans de L'Esquirol.  El dia a dia va passant , fins que un dia un vaquer li proposa fer viatges amb marranchas fins l'estació del tren a Vic.
Dalla la llet viatja amb  Renfe la fin a Barcelona a la L'estació del Nord, on era recollida per carros i destralades camionetes fins als centres lleters del Poble Nou, on es refrigerava i es distribuia per els botiguers i granges a Barcelona, com Viader, Peret Hereu. Altra per fer Nates, els incipients Iogurts i mantegues. Tot i que dins a Barcelona hi havien moltes vaques. Al meu primer barri el Fort_Pienc, la meva mare anabe a recollir la llet a una botiga de un bloc de pisos cantonada Serdenya amb Diputació, on tenien la vaca al pati, a mes de gallines per vendre els ous.
Amb el Temps, el Rossend, acapara mes pagesos, i tambe fa el repartiment de barres de gel. Aviat  cambiar el carro per el primer camionet i deixa de treballar a LA "BLAVA", el negoci ja ha engegat, es ha posat la llavor de L'empresa actual.El Rossend ja amb marrachas de llet. Els inicis.


Primer camio del Rossend Quintana.
La llanta del darrera de un Ford.
 B-31117

Davant a la vela, enganxada la fusta amb una inscripció amb el numero 51.
La concessió nacional per la recollida de llet. Amb la bandera dÈspanya.
Com els estancs.
Segond camió del Rossend, un Chevrolet.
asentat sobre el parafang junt amb el ajudant
"El Maño".

El mateix camió per la festa de Sant Cristòfol,
 carregat de mainada, fen un tomb per el centre de Roda.

 El segon camió, ja pintat amb els colors
 de la casa i lluint el numero 1.


Sortint del Pont sobre el Ter i enfilant la carretera de Vic.Amb el numero 2, una transformació 
de un Taxi de Barcelona, convertit
en camioneta. La flota naixia. Ja es feia
empresa.