20 d’ag. 2012

CAMPRODON. MUSEU DE ALEJANDRO..MUSEU EXPOSICIÓ  DE LA RETIRADA, CAMPRODON FEBRERO 1939.
Centre d'estudis de la retirada. 
   Carrer de València nº 56 Camprodon.17867.GironaVaig dormir a Camprodon, vaig arrivari de casualitat. La nit va se agitada, Darrera el aparcament de caravanes, a les taules al costat de la freda font, alguns varen fer "botellon", pel mati baixar al poble, ja que el aparcament el tenim en la petita muntanyeta creada pel tunnel de la nova sortida del poble. Cafe amb llet, croissant. Tot seguid  una passejada pel Poble, es diumenge hi ha mercat, compra de un bolso, bon preu, un parell de caixes de galetes Birba i com sempre " de casualitat" al final del carrer València hem trobo el garatge-taller de la família Cuadrado, molt arrelada a Camprodon, encara que els seus origens foren Salamanca. L'anunci es CENTRE D' ESTUDIS LA RETIRADA.
L'anima del local el Sr. Alejandro al ferli alguna pregunta nota olor a benzina en nosaltres i tot seguid es posa a la nostra disposició, parlant de tot el tema del seu museu de la retirada, pro tiran cap al caire de la automoció.El temps ens va acumular al cap de dues hores, varem acumiadarnus fins a una propera trobada y assentats en alguna terrassa.

La família del Alejandro. Taxis Cuadrado.


EL CANIGÓ.

...Terra regalada.
Els camins que els republicans seguien amb la retirada. Des Camprodon.


La Vanguardia abans...


....i depres.

STUDEBAKER, de Taxis Cuadrado.
Interiors del Studebaker.
 


El neumàtic NACIONAL PIRELLI . Fabricat a Manresa, fabrica recentment tancada, com totes les marques italianes que operaven a Espanya. La propera Derbi, no la pot agafa algu d'aquí... i tornar a fabricar?.

Interior del Studebaker,
 el quadro ovalat, com tots els de la època.
 El volant. De fusta.La BMW impressionant.
En el morro del Packard.
Per davant i per darrera.
El despatx on es podia firmar de tot. Per una banda contra la Església i requisar. Per un altra firmar alguna sentencia de mort.


Interior del Packard, ampli i espaios. Plegats dos seients mes.Aquesta imatge no la puc definir.


Les no veles del jovent, la col·lecció ARDILLA.Família Cuadrado amb el Seu Guiñol.
SI ALGUIEN HUBIESE GRITADO! FUERA CATALUÑA!, NO SOLO HUBIERA COMETIDO UNA TREMENDA INCORRECCIÓN, SINO QUE HUBIERA COMETIDO UN CRIMEN CONTRA ESPAÑA, Y NO SERIA DIGNO DE SENTARSE NUNCA ENTRE ESPAÑOLES.


Imatges de la retirada febrer de 1939... imatges de una gran pena, la gent abarrotam els camions, embolicats en mantes , era el febrer, mes de fred.
IMATGE DE LA GRAN PENA.Al arribar a França, els francesos, depreciant i posant lleis, sense sapiguer que quatre anys despres ells estarien en pitxor situació.Ja a França amuntegats dalt de un Ford barbes. A la cabina, com a vidre. Un drap.


Aquest camio. Crec que es un REO, li han serrat la part de dalt de la cabina.
El REO adelantan a dos camions, que un estira al altre, carregats de gent.El meu Pare en Josep Maria, en la retirada també manabe un camió-cuba, carregat d'aigua per donar-li de veure a les cavallaries, que junt amb els camió varen ser uns de les grans protagonistes, de "La retirada".

L'ajuda a pujar...o ja no va i serveix com a remolque  per carregar gent. Abans d'arribar a França, acabara esteballat en algun barranc.Agafant la corba, el remolq de canó aixeca la roda esquerra. Forat, pedra o velocitat.Fotografies fetes per XAVICA del Museu. Cuades, llibres, pamflets i tot lo que hi ha per alla. Amb la autorització  de l'Alejandro.