23 d’ag. 2023

COTXES UTILITARIS DE LA POSTGUERRA ESPANYOLA. (1)

 

EXPOSICIÓ DE VEHICLES DE POSTGUERRA DE CLAUDI ROCA A GIRONELLA.

Segona part de la visita a la col·lecció de Claudi Roca de coches de postguerra. Feta la crònica dels comercials ara exposaren els utilitaris, tambe, com algunes de les seves prestacions , a mes de el llocs on es varen fabricar.

El primer el que es varen fabricar mes com no. EL BISCUTER. Amb varies modalitats, el 100,200,Esport i camioneta o rubia.


El model 100. El conegut per tothom. "El zapatilla", amb un motor Hispano Villiers de 197 CC, va ser el cotxe de molts espanyols, tips d'anar amb moto i lluint de descapotable.  Fabricat per AUTONACIONAL SA  a la veina població de Sant Adrià de Besos,pràcticament dins Barcelona, ja que la fabrica era al final del carrer de Guipúzcoa. El primer cotxe de moltes familias. Corria el any 1954.



En aquella epoca, la gent no estaba gaire grassa.



El segon model, tenia un cambi estètic amb la graella frontal, pro no gaire mes. Mateix chasis, mateix motor i el seu nom era BISCUTER 200 A. TORPEDO. Fabricat amb xapa de ferro.




El tercer BISCUTER, ja no tenia que veure res amb els anteriors. També era una altre empresa el fabricant AUTOMOCION NALSA. La fabrica al mateix lloc on BISCUTER-VOISIN havia començat.  El sobrenom que li varen posar a mes de ESPORT era PEGASIN per el seu frontal amb creu com els cotxes i camions Pegaso de aquells temps.




DAVID.
Empresa radicada encara actualment al carrer d'Aribau, per sobre La Diagonal. David, va construir varies classes de coches. Inclos es va constituir en empresa de taxis, fabricant els propis vehicles de lloguer. Aquest model, el varen nomenar TRICAR. El motor de 345 CC era fabricat per la mateixa empresa.
El model mes semblant  d'aquests minicoches a un autodexoque de la nostra infantesa.



Detall de la tracció.



JUNIOR. (PRIMERA SERIE)

Un altre fabricat a Barcelona, concretament al carrer de Mallorca, 80, encara que la xapa la feien a Hospitalet. Molts pocs coches, no mes de una vintena. Fabricat entre el 1955 - 1956, muntava un motor Hispano Villiers. El serie( I )amb un de 120 cc. i la segona serie augmentant la cilindrada fins a 197 cc.



Detall de la porta amb roba.


JUNIOR (SEGONA SERIE)

Els dos únics vehicles que quedant de aquesta marca. Estan junts, encara que, per recuperar  aquest darrer model per restaurar,  el seu amo va tingues que anar a buscar-lo molt lluny. A la foto la reixeta posterior esquerra on es acobla el Hispano Villiers. Els que ho han portat diuen que arribava als 75 kilometros/hora. Fabricat per REINA JUNIOR. SL. Barcelona.




MT.
Maquitrans y elementos de transporte SA.

Aquesta empresa de Barcelona al carrer dels Almogavars, cantonada Luchana, es dedicava degut a la falta de combustible per locomoció a convertir autobusos amb troleibús, principalment els de dos pisos.
Aquesta empresa tambe es apunta a la moda de fabricar petits coches de tres rodes. El primer per devant semblava un cotxe i per darrera una moto. El motor era de fabricació propia i cubicava 175 cc.



...SEGONA SERIE.
Res a veure amb la primera. També muntava un motor de 175 cc de fabricació propia. A aquesta carrosseria li deien la spider. Corria el any 1957.
Maquitans va fabrica molts pocs vehicles d'aquests, passant al mon de la moto, muntant la famosa  Ducati.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada