18 de set. 2014

OMNIBUS. Autocars Creus.

AUTOCARS CREUS.
-Línia Manresa- Sant Fruitós de Bages


Els anys 20 del segle passat JOAN CREUS SANMARTI comença la línia de transportes de viatgers entre Manresa i Sant Fruitós de Bages. Durant la guerra civil li requisen els dos vehicles que tenia. Després de la guerra segueix en el servei fins a la seva mort, l’any 1947. Aleshores la concessió passa a la seva vídua, Maria Altimiras Vilaseca, encara que els vehicles són conduïts pel seu fill JOAN CREUS ALTIMIRAS, el qual durant mig segle porta la línia, fins la seva jubilació als 70 anys, era l’any 1994.
Havia passat de els anys 40, a realitzar dos viatges, un al matí i altre a la tarda, els 22 dels anys 60, total més de 125.000 serveis. Del 1994 és el seu fill, JOSEP CREUS ANDREU, qui porta l’empresa, fins el setembre del 2003, que la traspassa a Costa Calsina S.L.
A destacar que Joan Creus i Altimiras, fou una persona que a més de complir amb escreix el servei de la línia, des de quarts de sis del matí fins a quarts d’onze de la nit, portant santfruitosencs, i a més a més, els treballadors de la fàbrica Nova i del Guix, també deia que fou “el primer caixer automàtic”, ja que si alguna persona de Sant Fruitós feia curt de diners, al voler comprar alguna cosa a Manresa, anava a veure el Creus, que els hi emmanllevava, i que a l’arribada al poble ja els hi tornaria.

Jaume Grandia.Parada a Manresa. Front Can Jorba.


Foto del amic Miquel.


Imatge de la curva a la entrada del Poble a la 
carretera de Vic, que en realitat era la Ruta de 
de les comarques de LLeida amb Osona, Ripolles
i Garrotxa. Carretera molt important de mercaderies
a la seva època. I transitada per els estraperlistes de 
menjar despres de la guerra Espanyola.LLeida/Tarrega/
Calaf/Manresa/Sant Fruitos/Calders/Collsuspina/Vic.Amb la foto reduida es pot apreciar el retol de la 
linia San Fructuoso- Manresa.