25 d’abr. 2012

PALLA SOBRERODES.II CASAMITJANA.GERMANS CASAMITJANA  EUSEBI I RAMON.
A PRATS DEL REY.
ALT ANOIA.


 Els germans Casamitjana dedicats a la compra, transport i farratges a Prats del Rey son ja la tercera generació familiar dedicats al mon del  farratge.
Varem passar junts la diada de Sant Jordi per prendre unes imatges de la ultima carregada de la temporada al seu magatzem i pràcticament varem fer de tot menys a lo que anaven.
L'Scania se li detecta una fuga  d'oli,  el Ramon intenta aixecar la cabina, mentre el Mac Guiver de la família L'EUSEBI reconstruir amb resina un parafang, dins la nau.Primer problema, la cabina no es aixeca, cal afegir-li oli al circuit hidràulic, per fi ho aconseguim. Aquest camió al tenir una gran marquesina sobra la cabina, sostinguda per dos pals i tanmateix per dos pistons hidràulics, per no engega el motor, l'aixequen amb una pala carregadora i mantenir la en alt durant tota la operació.
Acabat  de netejar ben net el motor i trobar la fruita, al abaixar la cabina i retira la maquina carregadora que aguantava la marquesina,amb tan mala sort que arranca el cable que aguanta la instal·lació de llum i telefono dins la finca. L'operació de reparació amb TRACTEL inclos dura aproximadament dos hores. Es feia fosc i el camió no es carregava, al fi Eusebi es queda amb L'Scania i amb el Ramon anem a carrega el camió per prendre les fotos.
La carretera estreta i costeruda
 que ens mena cap a Prats del Rei.

Imatges de Molins de vent 
i Montserrat al fons tot pujant.
Els pagesos amb el blat cap L'era,
 per treuen el gra i fer el pallé amb la reste.L'Historia dels Casamitjana es remunta a el seu avi Patern, EUSEBI, nom que anys despres portar el seu net.
L'avi Eusebi es desplasa per la zona de Prats i Calaf on hi ha molt de cultiu de secá, comprant pallés fets pels pagesos, un cop tret el blat, ordi etc de l'espiga. Es presentava amb un carro, carregat amb una antiga premsadora manual, acompanyat de varis homes forçuts.  Agafaven  la palla  ficant dins l'embaladora i amb força humana anar-la premsant. Un cop acabada l'operació amb las balas, carregades al carro   anaren a la estació de Calaf on es emmagatzemant dins un vagó. per enviar a diferents punts de la província.


 L'avi Eusebi, per barata costos de gent, ja que per fer la bala es tenia que apreta de valent, va importar Anglaterra una embaladora amb motor, la cual feia anar un tractor que llogava.( havent comprat l'embaladora, no hi havia dines per el tractor).  La embaladora era de la casa Mac Cormic, era la tercera que hi havia al estat Espanyol . Amb aquest sistema reduir temps i personal per fer la feina. Al pas dels anys, continua el negoci el seu fill el Josep  amb el mateix sistema, fins que es casa , amb Maria Àngels filla de un transportista propietari de un camió Thames Trader. A  les hores gendre i sogre comensa a servir la palla als vaquers amb el camió i en detriment del tren.

Comença L'època moderna dels Casamitjana, construint magatzems i comprant un altre camió. Un Pegaso Comet dels primers, dels que feien la caravana publicitària. Como era normal amb els tractants de farratges la primera operació, consistia amb el allargament del xasis i suports per la gran marquesina al para-xocs anterior, fets pel mestre carrosser de la palla, Sucarrats de Cervera.
Al tenir dos camions i els fills encara petits, es va llogar un xofer el qul conduí el Comet i el Josep Maria el Thames.
Amb el temps un dia el Comet al mitj del tros va bolcar amb la mala fortuna que la bateria va picar amb una pedra, encenent el camió.
Va ser substituït per un Super Comet (nom de l'època), per tenir amb el mateix motor pro reforçat donant capacitat per carregar dues tones mes.
El substitut del Thames va ser un Europa, ja amb el cambi de "bola",aquest camió va acabar els seus dies a la autopista al peatge de la Roca també cremat.La palla...els col·lectors de escape?.

Va venir un Barreiros 42.20, per substituir al Europa,el Ramon ja tenia carnet de primera i anares amb el super Comet, si havia viatge els diumenges li deixaven el 42.20, un camió ja amb 170 cavalls,que dona be gust conduir despres de anar tota la setmana bufegant amb el Pegaso de 135 cavalls.
Durant aquest temps, ja sortia la bala grossa lo que reduïa a la meitat els temps de carrega, estiba i amarratge, el Casamitjana es desferen del 42.20, comprant un Scania 113 que encara fa els seus serveis, pero quedant obsolet al poc temps, ja que el negoci es mou  amb quantitat. El Ramon i Eusebi compren un Mercedes Actros on li acoblen un remolq ja per anar al màxim de llarg, ample, alt i lo que faci falta, a parti de Aqui ja no hi ha mes, també es carregen molts camions amb destinació a França e Itàlia, cosa que hem sorprèn ja que la palla no te tan valor per fer el transport tan llunya. El Ramon hem dona la resposta, tan a Italia com a França el trasport de Palla, com altres productes agrícoles esta subvencionat per el Estat. El pages nomes paga la palla. El estat el transport,si la palla es mes barata a Catalunya fem cap alla. El transport es  Gratis.
El SuperComet castigat cara la pared
 esperant la seva restauració. 
Aixi estava el Nazar de Parramon,
en un any ja ha vist el sol,
 esperem que aquest també.


Detall, borrosament visible
 de els antics carregadors
 de palla hidràulics, tot un martiri.


Mac Guiver arreglant el cables despres.
El Ramon als comandaments de la carregadora.

Manteniment del 113 H.


Aixecant la cabina amb el hidràulic.
La marquesina ha de estar aixecada,
 la manera mes rapida amb el toro,
 tot disposar de hidràulics.Antic sistema d'arrastre de las balas endavant,
 molts de problemes amb trancament de cables.L'Eladi, manchan. 
Detall superior dels pistons de la marquesina.

Detall de la reixa per evitar que
 el ventilador xucli la palla cap el motor.Surtin pel costat...


Surtin per davant...


Surtin per darrera.
Ramon comprovant la corda si esta ben tensada.


El Ramon m'acosta per veure aquesta maquina, del mon de la palla, una apiladora Arcusin tot un ingeni per recollir les bales del camp, fer una pila de fins trenta bales a la seva esquena, anar al magatzem i deixar-les ja apilades en una sola operació.


A primera vista la engrapadora mecànica.Aquest chasis es tomba, i sobre ell es va apilant.

Exemple de com deixa la maquina Arcusin
 les bales dins el Magatzem,
 sense que ningú les tingui que tocar.


La engrapadora, carregadora.EL TRACTOR FEND.

Icona de la marca. Fendt.


El Tractor de L'Eusebi. 
Despres de la sega, aquesta maquina
 recull la palla que ha sacat al sol i fa la bala.

Sistema per apropar les bales de darrera fins davant,
 amb unes pues, molt costos i suprimit.


La primera filera.

 Un fort Agraïment al germans Ramon i Eusebi
 per les facilitats donades pel text i les fotografies.

XCQ.