13 de nov. 2023

SALVANS.

 Transports SALVANS de Centelles, treballava amb varis camions, per l'agencia POU-PRAT,SA, fusió de Transports Pou de Vich i Prat dels Hostalets de Balenyà.

Aquesta petita historia es per mostrar, les transformacions que es feien en aquells tems, als camions per tirar endavant, buscant-lis el màxim rendiment. Imatges del amic S. Sala, el qual va conduir durant un temps el vehicle de referència.

Aquest camio era un Pegaso 165, amb cambi de marchas, de palanca per la multiplicadora i dos eixos, per una carrega neta de 12.000 kilos i un PMA de 20.000. Carregava a sabons ROIG de Granollers, per la zona de Andalusia. Na-be sempre sobrepassat de carrega, ja que la mercaderia era pesant (liquit embotellat). El famós sabó GIOR.    De tornada com tots els que anaven al sur.  Cotó. Cotó anomenat nacional, molt poc premsat, lo que feia, que embalumessis el camio, passant a vegades dels quatre  metres i no arribaves a la carrega màxima, que podies portar. Aquest coto es solia descarregar als magatzems distribuïdors del carrer Cristobal de Moura, al Poble Nou de Barcelona.


Es necessita ampliar. Pro no en altres camions, amb aquest mateix. Per la mateixa feina. Se li acobla un eix traser giratori Acerbi. Ja pot carregar 16 tones netes, PMA de 26.000 quilos Mes sabó avall, mes coto amunt.  Aquí les bales,  ja venien mes premsades i l'arpillera tancada no deixava escapa cotó, evitant si no plovia de posar el toldo.


I el tercer canvi del camió,va ser  a frigorífic.   
  Arrel de un tracte de Franco amb L'argentina. Varen començar a arribar vaixells carregats de carn al port de Barcelona a nom de CAT (Comisaria de Abastecimientos y Transportes). 
Aquesta empresa estatal no podia assumir la totalitat del transport, a la arribada del Barco, degut a la gran quantitat de carn congelada. Lo que va subcontractar a Pou-Prat per enviar la carn a tot el territori espanyol. Una gran quantitat de transportistes frigorífics es varen apuntar al "tanto", es guanya dine.
 A les hores SALVANS, amb vista, va treure la caixa de fusta del 165 i li posa una de frigorífica, retolada de POU-PRAT. I... a continua treballant amb el 165.


Detalls d'aquest camio.
Llibre d'instruccions.




Tablier auto-portant sobre la barra de direcció.


Manetes del camio.
1- maneta de la multiplicadora.
4-maneta canvi velocitats.
3-fre motor.



FOTOS SALVADOR SALA.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada