26 de nov. 2014

RECADER BOSOMS.Abans quan les distancies eren mes llargues, i la gent no disposava de vehicles propis. El Recader (ordinari) era el Rei.
Hi havien recaders de totes distancies. Internacionals,Nacionals, Provincials i Locals.
Tan locals com els que rebien el genero a les agencies de Barcelona del carrer Princesa, o Almogavars de Barcelona, i feien la recaderia de Barcelona Ciutat a Hospitalet, e inclòs a Sant Andreu de Palomar, Santa Coloma i Sant Adria.
Avui el recader que ens ocupa es el Sr. Josep Bosoms i Bertrana. Recader de Tona a Vic, que hereta la feina del seu Pare, el qual la feia en carro gros i un cavall gros.
 El trajecte entre Tona i Vic durava 2 hores de baixada. De pujada un xic mes.
 Quan el Josep comença el Pare li compra un carro petit i un cavall petit perquè l'ajudes i es anes desfogant, abans de ja, motoritzar-se.
  Tona i Vic units per una llarga recta i no mes de cinc kilometres. Pro la gent per els petits encàrrecs no es podia desplaçar i les llineas d'autobús, les cadències eren molt separades.
El Chevrolet el primer camió del recader.


A Tona en aquella època, per lo petit que era el poble, hi havia, als voltants de 1950, Ja quatre recaders, si no hem des conto.   Bosoms, Baranera, Costa i Pujol.
El Senyor Josep havia començat el negoci motoritzat amb un Ford 8, que  amb el temps substituïu per el Ebro B. Camió que li dura fins el dia de la seva jubilació.
Aquest camió el va comprar de segona ma a una empresa de Barcelona. Una majoriste  de patates de nom Matutano, ( Molt abans de ser coneguda per les patates fregides), al carrer de Casp .
El camió venie carrossat, amb una caixa furgó tancada, amb tres portes darrera, dos de llibre dalt i la normal baix, sistema molt usad en aquells temps, tambe en duia una de molt grossa lateral. Al Josep, la carrosseria no li acaba de fer el pes i en un principi ja la descartar,  tot aprofitant la vella del Ford 8, ja que el camió, havia quedat completament obsolet.

A Vic la recollida de la paqueteria es feia al Bar Mexica, en un d'aquells petits quartets amb paret de fusta i rematats en vidre rodonejat i   sense sostre.
Alla la clientela particular i algun comerç recollia, lo demanat a Tona i enviava lo de Vic cap a Tona. El restes eren recollides als diferents majoristes de Vic, la capital del comerç de la Plana. Les Gestories eren un dels principals clients, ja que a Vic es tramitaran moltes feines de l'administració.  Un altre fort eren els recambis de motos. La moto, el transport particular d'aquells temps. Les recollides  es feien als concessionaris, com a Can Rovira, on tenien varies marques, entre elles la Bultaco i  tanmateix dels camions Ebro.
 Tambe recollien a Can Portus, aqui eren els recambis per a les  Montesa.
De tona cap a Vic, es portaben cadires i estris de fusta. La principal industria del Poble. Tambe de vegades portaven gudais per matar, i fer llonganisses. Alguna vegada l'ajudant per anar mes calent, al mati travessant les fredes boires de la plana,es escalfave al mig dels porquets i na be, ben calent,  llàstima que al arribar a Vic, na be ben pixat.

Diverses imatges del Ebro, guardat per el Fill del Sr.Josep.


Trobada a Sant Vices de Torelló.


Trobada a LLevantPark de Parets.


i Adeu fins una altra.

El fill del Josep, sempre que pot co-labora en les trobades
de classics