7 de nov. 2014

ALPENS. La carretera.
El poble d'Alpens esta situat, al nord de la comarca d'Osona, formant part de una sub-comar-que del LLuçanes, Alpens es el vèrtex d'Osona confrontant amb les comarques del Bergadá i el Ripollès.
El poble es troba a una altitud considerable, entre els 750 metres del pla d'a baix i els 1.212, al cim del Puig Cornador.


Panoràmica d'Alpens, amb el Pedraforca i les 
primeres neus al fons. 6.11.14A meitat del segle passat i molt abans de les comunicacions entre municipis com les coneixem avui en dia, es limitaven a els  anomenats camins de ferradura,amb animals portant als seus lloms les albardes ben carregades.


Als 1870 feta la la carretera que unia Barcelona amb Puigcerdà, coneguda despres per la N 152,en pararel a la via romana ceretana, i com un arbre es varen obrin vias laterals i perpendiculars, essent una de les primeres, la de Sant Quirze de Besora a Berga, tot passant per Alpens, Borreda i Vilada. Aquesta carretera fou  coneguda com  LA PUBILLA DE CATALUNYA.Es una carretera transversal de llevant a Ponent. L a seva historia ha tingut tres períodes ben marcats a tombant el segle.
Quan estava sense enquitranar hi va existir un servei de tartanes, a carrec de l'empresa JAPINO, de Sant Quirze de Besora. Un viatge farruc, utilitzant tota la jornada per dur el viatge.
A partir de 1927, la carretera es va enquitranar, treure alguna corba i eixamplar els trossos mes estrets. A les hores l'empresa Japino, es modernitzar establir un servei regular de passatgers amb Sant Quirze de Besora. El primer autobus que va adquirir per  cobrir la linea fou de la marque anglesa CLYDESDALE. Aquest autobus tenia una cabuda de 25 passatgers.
Aquest servei ordinari dura fins 1964, teninse que suprimir  per falta de passatgers ja que el boom automobilista dels anys 60s amb els microcoches i principalment amb el 600 havien irromput en el escenari automobilista.
Aquesta carretera nomenada BP-4654,  mantinguda en bon estat de pis pro un xic estreta per els camions i autobusus de avui en dia.