3 de maig 2018

EL CAMIO DE LA GRANJA MARINETTE.



Avui he visitat al Germans Marques. Recaders, transportistes, i al final ficats al mon de la logística.  La visita desprès de un bon esmorçar a LLevantpark, ha anat transcurrint dins el mon del transport que en aplega.
Ma ensenyat una fotografia del seu Avi, en un petit camió.   La historia ha començat..., girant completament el caire de la conversa.

Els Pares del seu Avi, eren masovers de La Granja La Marinette, aquesta granja abarcaba, a mes dels productes del camp, com patata, blat de moro i mes, unes naus on si criaran vaques lleteres holandeses, a mes d'aviram principalment per la producció d'ous. També conreaven vinyes a Alella, cosa que comporta que el personal de la granja, a l'epoca de la verema, enfilessin amb carro i cavall de matinada la serralada litoral, fins Alella.



El camió de La Marinette, conduit 
per            Josep Marques i Cortes.


La Marinette, antiga Masia de origen medieval, mitja ficada dins el Terme de LLissa i mitja dins el terme de Parets del Vallès.     El seu nom original era Mas Masso.

L'any 1687 aquesta Masia fou adquirida per la família Calderó terratinent de la zona. Zona on es cultivava molt de cereal.




Al 1916 un descendent Calderó.   Miquel Bosch i Calderó, casa amb Maria Damm, jove pertanyent a la saga dels fundadors cervesers a Barcelona, filla de Joseph Damm.

La Maria li agrada molt la casa de Parets/LLissa on hi passa molt de temps.  El seu marit la fa reforma completament , inclus adquireix dels enderrocs, al obrir la Via Layetana a Barcelona, decorats arcs de pedra de finestres i altres elements   de façanes.  A partir d'aquesta reforma, es quan la Masia canvia de nom, i a mes dels camps de cereals, començam amb la cria d'aviram, ous i llet, passant a dir-se. Granja Marinette en honor a Maria Damm la seva dona.



La camioneta que conduit el Sr. Marques, camuflada
 com a carrossa pel carnaval.
Com no, la publicitat de la producció de la Granja i el vi
d'Alella.



A l'esquerra la casa del masover.

El Miquel crea un sistema de producció que  passa de la granja al consumidor final,sense intermediaris. Aqui entre el protagonista. La camioneta. Dos viatges diaris a Barcelona, amb la llet i algun dels productes elaborats. La resta es elabora a la botiga, al carrer de Urgell 71. Antiga fabrica de cervesa, per fer elaborats làctics de la granja de Parets, com licor de llet, cremes catalanes i tot una diversitat de productes.
 Mes endavant veien que el negoci funcionava, obren una altra botiga al carrer de Sarria, 24. També a Barcelona. Amb els anys, inclos obren una altra sucursal a Granollers.



Al arribar la guerra Civil, com molts negocis, son requisats, perdent la seva funció de elaboració de productes de la llet i el aviram.

Passat la guerra, la Masia retorna al seu propietari, pro la il·lusió de fer coses ha passat. La granja torna a ser la Masia dels camps de conreu de cereal.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada