9 de jul. 2013

ALCAÑIZ. Un Transport molt especial. I
Funeraria Acañiz, amb mes de cent anys.
 Actualment com a Funeraria del Bages.Funeraria Acañiz, neix a Manresa al any 1905, al carrer Urgell numero, 1 amb el nom de FUNERARIA LA CRUZ ROJA, de Francisco Alcañiz Mellizo e Hijo.

Al 1914 es trasllada al numero 10 del mateix carrer, ja que es troba un local mes adient, i am el nom de Funeraria de Fernando Alcañiz Argelés.

Al any 1926 el Sr. Fernando compra un parell de locals al carrer de Magraner de Manresa on es insta-la ja definitivament.

Mentrestant, al 1912 concretament el fill Alcañiz el Fernando, intenta ampliar el negoci a la capital, Barcelona, concretament al carrer Roger de LLuria, a un local junt a la Església de la Nª Sª de la Concepción, amb el nom de "Funeraria de La Concepción".

Pro les ansies de expandir el negoci a la Capital, es veuen aviat esvaides,  per un decret del Ajuntament de Barcelona, el qual atorga els serveis funeraris en exclusiva a la " Casa Provincial De Caritat", que ja exercia el servei de Transport des de les funeràries pròpiament dites als cementiris.

El Fernando no conforme amb el tancament del seu negoci, continua fent la feina pròpiament de  funerària, arregla i preparar els cadàvers per el enterrament.
 lo qual comporta que la "Casa Provincial de Caritat" li denegi el transport dels difunts als cementiris.

 A petició dels familiars, els quals li tenen la confiança, Fernando se les ingeni a per contractar "camàlics"per el trasllat fins als cementiris dels cadàvers a espatlles.
El Senyor Fernando, torna a Manresa, al seu negoci del carrer de Magraner continuant fent els serveis funeraris a la població i rodalies.


La CASA PROVINCIAL DE LA CARIDAD, continua perseguint al Fernando, aterriçant també a Manresa. Deuria de ser un bon negoci, lo de enterrar a la gent i ben ve crec que les actuals empreses municipals son els successors de la famosa Casa de la Caridad.

Al any 1944 ofereix a les empreses funeràries de la zona, bons carrecs per els seus propietaris, si cedeixen a integrar-se al seu grup, ja que a la fi el Ajuntament  si o si li concediria en exclusiva els serveis funeraris de la Ciutat.
 L'ajuntament de Manresa no dona la exclusiva i al cap de dos anys, les funeràries continuaren, senyor Fernando Alcañiz Sellares, sot-director de l'empresa la mes bon possessionada, ja que no va accepta els tractes de La Casa de la Caritat, sense mai vendre ni arrenda, els seus cotxes funeraris a la Casa de De La Caridad.


Fotografia de 1910 de J.Guixa
de una carrossa de un sol cavall
i de primera classe.


Enterrament al any 1905 al cementiri de Manresa, on a primer
terme del grup es troba el fundador, de l'empresa Fco. Alcañiz.Imatge de la carrossa que va portar
 en el seu darrer viatge al Senyor Bures,
fundador de Industries Bures. Any 1918.

descarregat el taüt al cementiri de Manresa.


Enterrament de segona classe al centre de
Manresa,en primer terme a l'esquerra el Sr.Alcañiz.
Any 1912


Any 1915, enterrament amb tumult, passant per
el carrer de les Bastardes, a Manresa.
 A la dreta les dones ploraneres contractades per el seguici.


Carruatge de primera categoria superior
 davant la paret del cementiri de Manresa,
amb lacais i escolanets. Any 1914.Els funeraris, també tenien que enterrar als seus.
Carrossa de quarta categoria, amb les lletres de BM
que corresponen a Beneficència Municipal, corria el any 1916.
Aquesta carrossa va fer el servei fins l'any 1926.